Akne ve Sivilce Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir?
Akne, deri altındaki kıl köklerinde ve yağ bezlerinde tıkanma ile oluşan bir cilt sorunudur. Problemin temelinde androjenler (böbrek üstü bezinden salgılanan hormon) ve sebositleri (hormonların yağ bezlerini üreten hücreleri) uyarması ile yağ bezi salgısı üretimi artar. Yağ bezleri cilt hücrelerini çoğaltır ve bağışıklığı düzenleyen hücrelerden daha fazla üretir. İltihaplanmayı sağlayan, kıl kökleri ve yağ bezlerinde bulunan bakteriler, derideki gözenekleri tıkaması için uyarır. Ergenlik dönemindeki insanların yaklaşık yüzde 85’inde görüldüğü gibi hayatın her evresinde de görülebilen bir durumdur. 25 yaşının üstünde görülenleri ise ya ergenlikten itibaren devam edebilir ya da yetişkinlik zamanında akne tarda olarak ortaya çıkabilir. Akne tarda sıklıkla kadınlarda az sayıda ve yüksek iltihaplı şekilde çene bölgesinde görülür. Sivilce genellikle alın, çene, boyun, sırt, göğüs ve omuzlarda görülür. İltihaplı ya da iltihapsız olabilir. İltihaplı olanlarının iltihabı ucunda sarı renk şeklindedir. Kapalı komedon şeklinde olanların ucu da beyaz renkli iken açık komedon şeklindekilerin ucu siyah rengindedir.
Akne (Sivilce) Belirtileri Nelerdir?
Sivilce, halk arasında sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Akne belirtileri sivilcenizin durumuna göre değişir. Sivilce durumlar arasında şunlar yer alır:
* Siyah noktalar
* Ucu beyaz sivilceler
* Derinin altındaki ağrılı, büyük, sert yumru şeklindeki sivilceler
* Derinin altındaki ağrılı irin dolu sivilceler
* Kırmızı renkli küçük sivilceler
Bu çeşitli sivilce durumlarının belirtileri genellikle bölgede kızarıklık ve ağrı ile başlar. Zamanla ağrı ve kızarıklık artabilir, koyu lekeler ve yara izleri oluşabilir.
Akne (Sivilce) Nedenleri
Sıklıkla ergenlik döneminde görülmeye başlayan sivilcelerin %15 ile % 20’si orta ya da şiddetli şekildedir. Ergenlik ve gençlik döneminde çıkan sivilcelerden 30 yaşına kadar süren kişilerin hayatlarının ilerleyen döneminde de sivilce lezyonları yaşamaları olasıdır. Akne oluşumunun temelinde yatan neden sıklıkla kalıtım olarak kabul edilse de beslenme şekli, çevresel faktörler ve yaşam tarzı da yüksek oranda etkilidir.
Derideki gözeneklerin içerisi tıkandığında burada bulunan bakteriler için üreme ortamı oluşur. Bakteriler üredikçe iltihaplanma gerçekleşir ve akne oluşur. Akne oluşumunun bazı nedenleri şu şekilde sıralanır:
Her aknenin tedavisi ve tedavi süresi aynı olmamakla beraber akne tedavi edilebilir bir sorundur. Bu nedenle aknenin yapısına uygun tedavi yöntemi için bir uzman hekime başvurulmalıdır.
Tedavinin süresi ve şekli kişinin sağlık durumuna, kullandığı ilaçlara, yaşına ve sivilcenin durumuna bağlı olarak şekillenir. Akne tedavisi için oral ya da tropikal olarak kullanılan birçok ilaç vardır. Fakat bu ilaçlara kısıtlayıcı ya da tedavi eşiği düşük kullanım tavsiye edilir. Akne tedavisinden önce aknenin kişinin yaşam kalitesi üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkisine bakılır.